Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensen hårdnar

Annons

Genom att Lidl, som är lågpris-kedja, bygger nytt både i Norslund och Britsarvet kan Falun få uppleva ett "matkrig" som kommunens invånare inte upplevt tidigare. Vid båda dessa platser finns ju redan Hemköp och Rimi etablerade.

Lidl satsning på Britsarvet är både nytt och haft en snabbare process i stadsbyggnadskontoret jämfört med den planerade affären i Norslund, som kräver ändringar i detaljplanen.

- När det gäller Britsarvet så står det redan i detaljplanen att området ska användas till affärsverksamhet. Därför har bygglovet gått mycket snabbt och det återstår bara lite detaljfrågor innan ärendet kommer upp till beslut i byggnadsnämnden 5 september, berättar Lars Nordström på stadsbyggnadskontoret.

Lidl planerar alltså att bygga en helt ny affär på cirka 1 000 kvadratmeter som ska ligga mellan Jet-besinstationen och Wiklunds glas. Det planeras en helt ny infart till området och enligt uppgift har Lidl planer på att bygga en extra stor parkeringsplats utanför affären.

- Det är naturligtvis bra eftersom det lätt kan bli trångt utanför mataffärerna, säger Lars Nordström.

När byggnationen sätter i gång är oklart. Dels handlar det om att Lidl ska bli klar med bygglovsprocessen för affären vid Norslund. Men dessutom tyder mycket på att Lidl vill starta affärer på flera olika platser i landet samtidigt för att på det sättet få en bättre ordning på distributionskedjan. I dag har Lidl inte öppnat någon affär i Sverige.

Men enligt reglerna i Falun måste byggstarten har skett senast två år efter bygglovet.

Lidl finns redan i Europa och kännetecknas främst genom att i princip bara har två olika märken av samma vara för att få ner priset.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons