Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens en fråga för handeln

Annons

Svar till Mia Jäverling:

I Borlänge finns nu över 4 000 arbetstillfällen inom handelssektorn. Det skapas nya arbetstillfällen. En del företag utvidgar. Andra drar ner. Men som helhet expanderar handeln i Borlänge.

Boränge har nu ett handelsindex på 130. Vid ett index på 100 så handlar alla Borlängebor allt i vår kommun.

Så är det självfallet inte. Kommunens notering på 130 visar därför att det finns många människor från övriga länet och andra län som åker till Borlänge för att handla.

Mycket talar också för att attraktioner som Romme alpin och äventyrsbadet stärker handeln.

Från kommunens sida har vi hårt drivit frågan om en utbyggnad av handelsområdet vid Coop. Jag delar din uppfattning att det krävs nyetableringar vid Coop för att stärka detta handelscentrum.

Men tyvärr har utbyggnadsplanerna överklagats. Ärendet ligger nu hos regeringen för avgörande. Jag har talat med både ansvarig minister och statssekreteraren om hur viktigt detta projekt är.

På handelns område är Borlänge inne i en positiv utvecklingsspiral. Många handelsföretag vill etablera sig. Det skärper konkurrensen vilket också påverkar priserna.

Men den hårdare konkurrensen måste handelsföretagen själva hantera. På den punkten kan inte kommunen agera. Något sådant vore orimligt.

Vi får heller inte glömma att vi har fri etableringsrätt i Sverige inom de områden som är detaljplanerade för handel. Men vi bör också ställa oss frågan: Vore det bättre om de etableringar som nu sker i Borlänge hamnade i exempelvis Karlstad, Örebro, Västerås eller Gävle?

Mitt svar på den frågan är nej, eftersom Borlänge med omnejd skulle gå miste om många arbetstillfällen.

När det gäller besök på Coop forum så kommer jag att kontakta ledningen på Coop om detta. Självfallet är jag alltid beredd att träffa människor som vill diskutera olika frågor med mig.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons