Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kongress om den störste

Annons

Den mest fullständiga samling som finns någonstans av Jussi Björlings inspelningar finns nämligen hos Jussi Björlingmuseet. Det är med anledning av museets 10-årsjubileum som en inter- nationell kongress 9-13 september förläggs till Stockholm och Borlänge.

Kongressens arrangörer är Jussi Björlingsällskapet (The Scandinavian Jussi Björling Society), The Jussi Björling Society i USA och The Jussi Björling Appreciation Society i Storbritannien. Skiv- bolaget Naxos räknar med att komma ut med en ny Jussiskiva till kongressen.

- Planeringen av kongressen kom igång på allvar i december och förberedelserna har varit omfattande, konstaterar Jussi Björlingmuseets chef Harald Henrysson.

Det var tillsammans med Dan Shea, ordförande i The Jussi Björling Society, som Harald Henrysson i juni förra året började planera för kongressen i Sverige. Programmet för den kongress som 9 september inleds i Stockholm där kulturminister Marita Ulvskog hälsningstalar och 13 september avslutas i Borlänge är nu spikat.

För operaälskare från när och fjärran blir det en rad föreläsningar av experter som kommer att belysa många aspekter av Jussi Björlings liv och sångar-karriär. Till en särskild sångar-panel har till den första kongressdagen flera av dem som sjungit tillsammans med Jussi inbjudits.

- Troligen kan vi först några dagar före detta arrangemang lämna besked om vilka som kommer. Vi måste komma ihåg att många är till åren och börjat få hälsoproblem, säger Harald Henrysson.

Till de avslutande kongressdagarna och de arrangemang som då hålls i Borlänge finns för dagen 87 förhandsanmälda. Förutom en stor grupp från USA kommer kongressdeltagare från Brasilien, England, Italien, Tyskland, Norge, Kanada och Chile.

En av höjdpunkterna under kongressdagarna i Jussis hemstad blir det söndag den 12 september. En konsert med Jussis son Lars Björling, sonsonen Raymond Björling, sopranen Ulla Westlund och DalaSinfoniettan arrangeras då i Stora Tuna kyrka.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons