Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kongos oppositionsledare går i exil

Annons

Kongo-Kinshasas oppositionsledare och forne krigsherre Jean Pierre Bemba går i exil i Portugal efter den blodiga konfrontationen med president Kabilas styrkor som krävde hundratals dödsoffer i förra veckan.

Till helgen lämnar Bemba Kongo-Kinshasa, tillsammans med sin hustru och sina fem barn, i familjens privata flygplan och reser till Portugal. Officiellt heter det att Bemba söker medicinsk vård, men i praktiken går han i exil.

Bemba garanteras fri lejd genom huvudstaden Kinshasa om han å sin sida lovar att inte bedriva politisk verksamhet mot Kongo-Kinshasa från Portugal.

Så ser, enligt vad flera välunderrättade källor i huvudstaden Kinshasa uppger för TT, huvuddragen ut i en uppgörelse som arbetats fram av talmannen i Kongo-Kinshasas parlament och Portugals ambassadör i landet.

Jean-Paul Bemba har tidigare vistats en längre period i Portugal för medicinsk behandling av en benskada och för att slippa officiellt säga att han söker asyl kommer han att uppge för de portugisiska myndigheterna att han behöver fortsatt behandling av skadan.

Bemba har sedan oroligheterna i huvudstaden Kinshasa i förra veckan, då flera hundra människor miste livet, suttit förskansad på Sydafrikas ambassad.

Efter president Joseph Kabilas seger över Bemba i presidentvalet förra året skulle Bembas privata milis enligt ett avtal ha upplösts tidigare denna månad. När så inte skedde slog Kabilas armé till, vilket utlöste de blodiga striderna.

Bembas försvar för att han behållit sin milis är att regeringen inte uppfyllt sina åtaganden om att ge honom ett starkt livvaktsskydd.

Samtliga EU-ambassadörer har protesterat kraftigt mot våldet och fördömt båda parter i konflikten, vilket irriterat Kabila och hans regering.

TT

Mer läsning

Annons