Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konfirmander bjöd på eget spel

Annons

Lite pirrig var han nog innan föreställningen som baserades på konfirmandernas alldeles egna idéer.

Så sent som i onsdags var fortfarande en hel del oklart om innehållet. Dagen efter började en del av handlingen landa. På fredagen hölls den första repetitionen och på lördagen var det tid för uppspel.

Sten Boman har talets gåva. Han inledde och höll i trådarna. Spelet om Tord tog sin början. Tord som växt upp i den typiska svenska miljön där det inte pratades speciellt mycket med varandra. Han tillhörde den förvirrade skaran, och inte blev det bättre av att han i klassrummet tilldelades praoplatsen på äldreboendet "Sista vilan".

Hur han kom i kontakt med satmaran syster Agnes. Hur han träffade den gamle mannen i rullstol. Omvälvande upplevelser, men även hur Tord kom i kontakt med den gamla damen Gudrun. Hon berättade att hon var i samma sits som Tord i sin ungdom. Hon berättade när hennes föräldrar dog i en trafikolycka. Med ett par kundvagnar som kolliderade mitt i kyrkan var det en och annan som hajade till i kyrkbänkarna.

Gudrun berättade hur hon söp och knarkade. Hur hon upplevde sin egen begravning och hur hon fick kontakt med en konfirmationspräst. Tord och Gudruns kontakt bar till något gott. Att det aldrig är försent att ändra sig. Konfirmanderna fick bekräfta sitt dop och ta det stora steget ut i livet.

På söndagen bjöd vädergudarna Leksandsungdomarna på allra bästa förhållanden när det i kyrkbåt bar iväg på böljan den blå från Prostbryggan mot kyrkan.

Konfirmationsintresset tycks inte sina i kommunen. Snart är det dags igen. Då är det 30-talet sommarkonfirmander som får bekräfta sitt dop.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons