Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferenser drar folk till Borlänge

Annons

Konferensbyrån i Dalarna är ett företag med 16 år på nacken och som under den tiden arrangerat otaliga kongresser och konferenser av olika storlek, från det lilla företagets konferensdag för en handfull personer till stora organisationers kongresser.

- Vi ordnar ofta i princip allt runt detta, från bussar och logi till mat och aktiviteter. Man måste vara lite allt-i-allo i den här branschen. Vi jobbar också över hela landet. Om en kund vill ha en konferens i Luleå så ordnar vi med allt det praktiska, från lokalbokning till flygbiljetter, förklarar Agneta Andersson.

De senaste åren har för branschens vidkommande varit lite "sisådär", men nu verkar trenden ha vänt.

- Absolut. Nu är det uppåt igen, mycket beroende på att företagen gått bättre de senaste åren. Det märker tydligt på konferenssidan, kongresser är däremot mera okänsliga för konjunkturer, tillägger hon.

Nyligen arrangerade man i Borlänge en konferens åt ett datorföretag som skulle utbilda sina programanvändare. Något som drog 550 besökare till Borlänge.

- Vi bokade upp varenda ledigt hotellrum i hela Borlänge, men var ändå tvungna att hyra in oss på Activerum och förvandla det till ett hotell för några dagar, berättar Maria Nilsson som är en av de tre anställda i företaget.

I dagarna har man också fått klart med att konferensen "Brand 2009", med inriktning mot landets räddningstjänster, kommer att förläggas till Borlänge.

-Det är riktigt roligt för den har vi jobbat länge för att få hit. Även om det är tre år till dess så är det mycket att tänka på och det behövs ibland flera års förberedelser inför stora konferenser, säger Agneta Andersson.

Ett lite speciellt uppdrag Konferensbyrån fått är att arrangera en konferensvecka i Tällberg för Preservation Trade Network, en amerikansk organisation för byggnadsvård.

- Det är 200 personer från hela världen som kommer hit i maj nästa år. Ett lika roligt som hedrande uppdrag.

Borlänge är en bra stad för konferenser, men de riktigt stora kongresserna har man svårare att locka hit.

-Borlänge behöver en stor konsert- och kongresshall med ett centralt läge. Vi får se vad som blir av planerna på att flytta Bobergshallen. Om det blir verklighet skulle det betyda oerhört mycket för Borlänge som kongress- och konferensstad, avslutar Agneta Andersson.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons