Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens kring planer på ekocentrum i Säfsen

Annons

Bakgrunden till detta projekt är att VBU tillsammans med Örebro universitet sedan en tid planerar för olika yrkeshögskoleutbildningar, Ekosystem Teknik, Ekologisk Turism och Marksanering. Under arbetets gång togs internationella kontakter, något som resulterade i ett stort intresse. Ett europiskt samarbete påbörjades och en projektidé tog form.

Till denna konferens har Örebro universitet och VBU bjudit in ett tiotal europeiska samarbetspartner från bland annat Polen, Tyskland, Frankrike, Turkiet och Cypern. Deltagarna har redan träffats i Köln under januari detta år. Där påbörjades diskussionerna om ekocentrum knutna till universitet.

Ett antal ekocentrum, nationella och internationella, ska fungera som nav och i en förlängning bilda ett nätverk för kunskapsutbyten på olika nivåer inom utbildningsväsendet, allt ifrån grundskola upp till doktorandnivå.

Naven kommer också att vända sig till näringsliv och kommuner som behöver miljöutbildning och specialkunskap i miljöfrågor.

Under konferensen i Säfsen ska deltagarna även komma överens om grunden för EU-ansökningarna som är tänkta att finansiera såväl igångsättandet som den fortsatta planeringen av projektet.

I Fredriksberg ska en fältstation med ett stort labb förläggas. Här ska olika grupper få möjlighet att praktiskt tillämpa de teoretiska kunskaperna i de olika utbildningarna. Till hösten startar två utbildningar och under nästa år igångsätts ytterligare tre.

- Valet av Säfsen var ganska naturligt. Det är en historisk bygd med en rik flora och fauna. Här finns många speciella områden. Det finns också en mängd kringaktiviteter i området som behövs för att platsen ska klara av att fungera som ett ekocentrum. I framtiden är det ju också tänkt att ekocentret ska kunna hålla större konferenser och kurser. Det berättar Björn Hedin samordnare från VBU.

Fältstationen i Säfsen ska i framtiden även fungera som ett "huvudnav" vid uppbyggnaden av andra liknande ekocentrum i landet. Tillsammans ska de senare ingå i ett europeiskt nätverk, eventuellt även i ett globalt samarbete kring hållbar miljöutveckling.

I Fredriksberg ska också ett antal utbildningar och kurser kunna förläggas som riktar sig till näringsliv och kommuner.

- Kommunerna har fått ett antal miljöpålagor som de ska uppfylla. Här skulle vi till exempel kunna anordna en marksaneringsutbildning där man både fick de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs, informerar Björn Hedin.

Deltagarna kommer att välkomnas av den svenska försommaren i all sin grönska. Förhoppningsvis kommer miljön att inspirera till ett blomstrande fortsatt samarbete och en hållbar utveckling för bygden.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons