Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens i Irak avbröts i protest

Annons

Den nationella konferens som ska försöka återupprätta demokratin i Irak fick en skakig inledning på söndagen. Hundratals av delegaterna lämnade konferensen i protest mot att striderna i den heliga staden Najaf återupptogs.

Striderna i Najaf återupptogs vid middagstid. När meddelanden om explosioner och flygangrepp i Najaf nådde Bagdad, uppstod kaos vid den stora nationella konferensen i Irak som just öppnats och mötet ajournerades av ordföranden, kurden Fuad Masum.

Till kaoset bidrog också att granater sköts in i gröna zonen i Bagdad medan den nationella konferensen pågick. Ljudliga explosioner hördes både där och på andra håll i huvudstaden.

Arrangörerna av konferensen ropade åt delegaterna att hålla sig långt från fönstren för att undgå splitter. En stund senare meddelades att en människa dödats och fem sårats i en explosion nära konferensbyggnaden.

Inne i gröna zonen finns interimsregeringens kontor och den amerikanska ambassaden. Den nationella konferensen hålls i en samlingssal som under Saddamtiden användes för firandet av nationaldagen.

Konferensen med 1 300 delegater från alla sociala och geografiska delar av Irak ska välja ett hundrahövdat kontrollorgan, kallat nationella rådet, för att övervaka interimsregeringen som själv är tillsatt av ockupationsmakten.

Rådet blir embryot till ett demokratiskt Irak, hoppas FN:s säkerhetsråd som fastslagit att det måste tillsättas så fort som möjligt.

När de drygt tusen delegaterna samlades i Bagdad välkomnades de av stridsvagnar, barrikader och vakthundar. De två vägar som leder till byggnaden blockerades av polisbilar och delegaterna kroppsvisiterades.

Amerikanska helikoptrar hovrade över området. Två stadsdelar på västsidan lyder under undantagstillstånd under hela mötet.

Både den radikale ledaren Muqtada al-Sadr och den viktiga Kommittén av muslimska lärda, vilka var inbjudna, har vägrat att ta plats bland de 1 300 delegaterna.

FN:s specielle ansvarige för Irak, Ashraf Jehangir Qazi, avslutade sitt inledningsanförande samtidigt som uppgifter om explosioner i Najaf spreds bland delegaterna.

Läget försämrades under morgonen i Najaf, där Mahdimilisen förskansat sig omringad av amerikanska soldater. Sedan i lördags pågår inga förhandlingar längre. Redan då hotade den irakiska övergångsregeringen med att de militära operationerna mot de upproriska shiamuslimerna omedelbart skulle återupptas.

En talesman för al-Sadr hävdade på söndagen att USA förbereder ett storanfall mot Najaf. Samtidigt sade han att al-Sadr vill göra ett nytt försök med fredssamtal. Hans krav är fortfarande att de amerikanska styrkorna dras bort från Najaf och att den shiamuslimska ledningen tar över stadens styre.

Irakisk polis uppmanade alla utländska och irakiska journalister att lämna staden. Deras säkerhet kan inte garanteras, sade polischefen Ghaleb al-Jazaeri, vilket tolkades som att ett angrepp mot gerillan var överhängande.

TT

Mer läsning

Annons