Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens för gröna rum

Annons

Konferensen äger rum på Cassels i Grängesberg den 21 maj 2003 och är ett samarbete mellan Dalarnas forskningsråd, DFR och Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU.

Arrangemanget ska öka insikten i de gröna rummens betydelse för hälsan och vänder sig till alla inom vården, men också till skolor, landskapsarkitekter och politiker. Olika representanter inom län från hela Sverige är inbjudna.

- Det är viktigt att de som faktiskt bestämmer kommer på konferensen, säger Karin Bylén på DFR. Vi vänder oss till alla intresserade men främst till de som har möjligheten att genomföra idéerna praktiskt - kommunstyrelser och ledningar. Peter Garvö på VBU är trädgårdsentusiast. Han menar att behovet av naturen finns i allas gener.

- I parker och trädgårdar finner vi ro och i många fall en väg tillbaka från skador och trauman. Det här är grundläggande behov, och geniala idéer för vården att ta efter.

Konferensen går ut på att påvisa naturens välgörande effekter på människan och hur detta kan genomföras konkret.

Att till exempel ge äldre möjligheten att få vistas i grönområden kan betyda otroligt mycket. Men också att bara ha blommor och växter på en avdelning kan göra underverk.

- Att satsa på gröna rum är en attitydfråga, tror Karin Bylén. Men för att förverkliga idéer krävs också kunskap och information, och det kommer konferensen att erbjuda.

- Det finns en stor efterfrågan på området, fyller Peter Garvö in. Intresset ökar hela tiden och konferensen är den första i sitt slag.

- Den kommer att ge mycket, fortsätter han. Och dessutom sätter den Grängesberg på kartan.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons