Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kondom ska bryta trenden

Annons

Som vi har berättat om vid flera tillfällen så ökar klamydiafallen kraftigt.

- Före millennieskiftet hade vi stadigt runt 500 fall per år i Dalarna. Nu har vi haft över 500 fall bara under det första halvåret i år. Vi ser väldigt allvarligt på den kraftiga ökningen, och vi kan inte sitta med armarna i kors, utan måste försöka hitta på något, säger smittskyddssköterskan Bodil Petersen.

Smittskyddsenheten söker därför 161 492 kronor från Statens folkhälsoinstitut för ett projekt.

Bland annat vill man försöka nå de unga genom att annonsera på Lunarstorm, en populär mötesplats på Internet för unga.

Annonskampanjen planeras också i fler medier som når ungdomar.

- Vi har också tänkt oss ett informationshäfte där det ska följa med en kondom, för att delas ut på våra skolor.

Förhoppningen är att det ska ge mer upplysta ungdomar som vet varför och hur man skyddar sig. Och som använder kondom, säger Petersen:

- För bortsett från avhållsamhet är det bara kondom som skyddar mot könssjukdomar.

Ett syfte är också att locka unga män till testning. En grupp som inte testar sig speciellt mycket.

- Ofta har man inga symtom av klamydia, och då är det ju inte självklart att man går och testar sig. Tjejer kontrollerar sig betydligt oftare, bland annat i samband med att de ska ta p-piller.

Klamydia är en allmänfarlig sjukdom som faller under smittlagen. Får man klamydia är man enligt lag skyldig att uppge vilka kontakter man haft.

- Det för att vi ska kunna få reda på varifrån smittan kommit, och vilka som kan ha fått sjukdomen. Smittspårning är en grannlaga uppgift som tar rätt mycket tid, säger Petersen.

Det är inte bara smittskyddsenheten som söker pengar från folkhälsoinstitutet, för att ta upp kampen mot ökningen av könssjukdomar i länet:

3 Älvdalens kommun vill fortsätta med sitt projekt Älska i Älvdalen. Framför allt vill man fortbilda personal som arbetar med ungdomar.

4 Morskan med killmottagning i Tandådalen. Fjällkyrkans projekt med mottagning som framför allt vänder sig till unga vuxna som är säsongsanställda i Sälen.

4 RFSL Dalarna. Vill informera om och öka kunskapen om hiv och sexuellt överförbara sjukdomar i skolor, på arbetsplatser och andra mötesplatser.

4 Högskolan Dalarna. Ska erbjuda två tiopoängskurser som fokuserar på samlevnadsundervisning, som både vänder sig till blivande lärare och andra yrkeskategorier som arbetar med sex- och samlevnadsfrågor för ungdomar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons