Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koncentration på sjukvård, sundare näringslivsklimat

Annons

Av landstingets totala budget på 4700 miljoner går nästan 300 miljoner till andra aktiviteter än sjukvård. Stora och små utgifter bygger upp till en omfattande nota för annat än sjukvård. Bland de perifera utgifterna märks stöd till tre lokala folkhögskolor i Mora, Malung och Borlänge på drygt 23 miljoner. Centraladministrationen och diverse politiska styrelser slukar 84 miljoner. Jag förstår att väljaren i Ludvika kommun häpnar.

Den politiska vänstermajoriteten vill betala minst 15 miljoner för att ta bort åtta sjukskötersketjänster vid Ludvikas vårdcentraler. Förändringarna baseras på bristande underlag och kommer att få som resultat personalneddragningar, byggarbeten och serviceförsämringar till högre kostnader.

Vi har läst i NLT att "vårdcentralen i Grängesberg inte stänger utan flyttar till lasarettet". Samma tema har socialdemokraternas ordförande Gunilla Nygrens inlägg i NLT om att "Lasarettet i Ludvika ska finnas kvar"; men vad är innehållet i det som finns kvar och var finns det?

Ludvikas socialdemokrater representerade i landstingsstyrelsen har inte reagerat utan röstat för de aktuella besluten om nedrustning av sjukvården i Ludvika.

En direkt konsekvens av dessa neddragningar blir reducering av landstingets humankapital där vårdutbildningen i Västerbergs-lagen kommer att få svårare att finna praktikplatser för sina elever, samtidigt som Ludvika kommun satsar på högskoleutbildningar.

En annan inte uppmärksammad konsekvens är att den lokala arbetsmarknaden i Ludvika urholkas och därigenom försämrar näringslivsklimatet. Det försvårar för de i Ludvika aktiva företagen att attrahera arbetskraft. De lokala delarna av nationella och internationella koncerner arbetar ständigt att med att förbättra både sin interna och externa konkurrensförmåga inom respektive företag. Tillgång till kompetent arbetskraft är mycket viktiga parameter i denna process. Företagen rekryterar i praktiken inte bara en medarbetare utan även medarbetarens familj, som jämför arbetsmarknad och levnadsförhållanden innan de beslutar om sin bostadsort. Det är nödvändigt att ha en balanserad och mångfacetterad arbetsmarknad. Den långsiktiga konsekvensen blir en utarmning av Ludvikas näringsliv om inte landstinget får en annan verksamhetsinriktning och bättre styrning.

Med den skattekraft Ludvika representerar bör en sådan åtgärd vara att landstinget ökar sin sjukvårdsaktivitet i Ludvika, det vill säga decentraliserar från Falun. Här i Ludvika finns lokaler och personal för att med någon specialitet att betjäna hela Dalarna.

Moderaterna kräver att landstinget Dalarna koncentrerar sina aktiviteter på sjukvård och eliminerar diverse kringåtgärder. Moderaterna kräver dessutom en kostnadseffektiv vård med kundnärhet och decentraliserade specialiteter.

HANS GLEIMAR

Mer läsning

Annons