Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompostanläggning certifierad

Annons

Komposteringsanläggningen i Borlänge är, tillsammans med Örebro, den första i Sverige som får fram kompost från matavfall som uppfyller alla kvalitetskrav för certifiering.

Annika Ekvall från Sveriges provnings och forskningsinstitut delade i går ut utmärkelsen.

- Certifieringen av komposten är av största vikt för att nå fram till målet att återinföra näringsämnen till kretsloppet, säger Christian Olhans, Borlänge energi.

Vägen till certifieringen har varit lång. 120 000 invånare i Borlänge, Falun, Leksand, Rättvik och Gagnef har varit med på resan som tagit sju år.

Genombrottet kom med den bruna papperspåsen för kompost.

- Utan papperspåsen hade vi aldrig nått hit, säger Christian Olhans.

Tidigare stoppades både det ena och andra i kompostpåsarna.

- Nu klingar och klongar det inte längre i kompostpåsarna. Papperspåsarna har en pedagogisk effekt. Tidigare hittade vi både glas och flaskor i komposten, säger han.

Det var 2003 som papperspåsarna infördes efter en omfattande informationskampanj.

- Kunderna var skeptiska i början. De trodde matresterna i komposten skulle lukta i den öppna papperspåsen, säger Lisbeth Martinsson på Rättviks Teknik.

- Men så blev det inte. När påsen är öppen och luftar innehållet så slipper man dålig lukt, säger hon.

När matavfallet luftas minskas också vikten.

- Matavfall innehåller väldigt mycket vatten. Det kändes pyrt att transportera en massa vatten i onödan, säger Bo Wallström, Borlänge energi.

Tanken är att kompostavfallet ska börja säljas som anläggningsjord till hushållen under nästa år. Ett alternativ till konst- eller ko-gödsel.

- Det är rent och smittfritt. Eftersom det innehåller mycket näringsämnen är det mycket koncentrerat, säger Annika Ekvall.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons