Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompberget bara växer

Annons

Landstingets kompberg för läkarna är stort, säkert större än vad många runt om i länet kunnat föreställa sig.

Hela 25 läkare har i dag ett kompberg som överstiger 1 000 timmar, 67 stycken har mer än 500 timmar, men det är ändå bara toppen på berget.

Enligt siffror från i fjol har 283 läkare samlat på sig 127 000 timmar.

- Många av läkarna har specialkompetens, de har känt sitt ansvar och ställt upp och arbetat med jour och beredskap. De har fått hoppa in och löst svåra fall och då ramlar timmarna gärna iväg, säger Rolf Norin, förhandlingssekreterare på Landstinget Dalarna.

- Men jag tycker inte att läkarna bär skulden för det. Många av klinikerna har varit underbemannade och i det läget har läkarna tagit sitt ansvar och ställt upp för sina patienter. Det tillhör alla jourtyngda verksamheter, påpekar Rolf Norin.

200 timmars övertid per år får en arbetare göra.

Det finns reglerat genom regler och avtal.

- Men övertid finns knappt hos läkare, utan deras kompsaldon omfattas av ren jour- och beredskapstid, poängterar Rolf Norin.

Landstingets komplista toppas av Margareta Forsman, överläkare vid kvinnokliniken i Mora, som har samlat på sig 3458 timmar.

Tvåa är verksamhetschefen Bengt Eriksson med 3446 timmar, och först på tredje plats hittar vi landstingsdirektören Ulf Hållmarker med 3 073 timmar.

Omräknat i tid skulle nämnda trio kunna vara lediga i nästan två år, för att få bort sina berg av komp.

- Men eftersom det här handlar om nyckelpersoner, ofta med specialkompetenser, är det svårt att ge dem ledigt. Men givetvis borde inte kompberget få växa i den omfattning som det gjort hos många, menar Rolf Norin.

Varför har det då blivit som det blivit?

- En gammal öppenhet kring att låta kompsaldot växa har varit för stor, det har gått slentrian i det hela. Akut har ingen brytt sig och effektiviteten kring att få bort komptimmarna har inte heller varit tillräckligt bra.

Landstinget har nu målsättningen att försöka beta av kompberget under en treårsperiod. I pengar - eller ledighet.

Läkarnas kompberg, totalt sett, räknas vara värt 50 miljoner kronor. Lägger vi till övertiden för landstingets övriga personalkategorier handlar det om svindlande 80 miljoner kronor.

Skattebetalarnas pengar...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons