Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunpolitik med livet som insats

Annons

I Bagdad pågår en offensiv som i mycket går ut på att skydda shiiter och sunniter mot varandra.

I al-Falluja gör sunnirebeller livet till ett helvete även för trosfränder. Fyra kommunalråd har mördats på 14 månader.

Sami Abd al-Amir al-Jumayli, 65 år och ordförande i kommunfullmäktige i al-Falluja drygt sex mil väster om Bagdad, mördades i lördags. Det var bara ett par månader sedan hans företrädare Abbas Ali Husayn gick samma öde till mötes. Deras två föregångare mördades 2006.

Båda var uttalade kritiker av terrornätverket al-Qaida, som vill framställa sig som sunnimuslimernas vänner i världen när omvälvningarna i Irak gett den shiamuslimska befolkningsmajoriteten möjlighet att sätta sin prägel på politiken.

Abd al-Amir var sunnimuslim, men han hade likafullt planer på att samarbeta med de nya makthavarna _ shiiter såväl som amerikaner _ för att bygga upp staden och få i gång viktiga samhällsfunktioner igen. Han hade åtagit sig uppdraget trots att han blev varnad och avrådd.

Han sköts ihjäl av personer som passerade i bil när han rörde sig utanför sitt hem i centrala al-Falluja.

"Det här mordet var ett brott mot alla irakier", skrev provinsregeringen i ett uttalande där den också beskrev mordet som "fegt".

Enligt rapporterna från den omgivande provinsen al-Anbar vänder sig allt fler sunniklaner där emot al-Qaida. Amerikaner har på senare tid uttalat sig optimistiskt om möjligheterna att tämja al-Anbar, en stor provins som gränsar mot Syrien, Jordanien och Saudiarabien. Allianser har slutits med lokala sunniledare som tidigare varit måttligt benägna att samarbeta med de nya makthavarna.

Klanledarna ser sin egen traditionella maktposition hotad av de militanta och det uppges också finnas tveksamhet inför det religiösa nit som rebellerna uttrycker.

Också i al-Musayyib, sex mil söder om Bagdad men beläget i provinsen Babel, har en kommunal ledare mördats. Mahdi Abd al-Husayn, fullmäktigeordförande, dog tillsammans med en livvakt när en vägbomb exploderade.

TT

Mer läsning

Annons