Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunhus drabbat av klottrande vandaler

Annons

u De bröt sig in i Tjädernhuset. Klottrade på väggar, fönster, tavlor och konstverk. Sedan kallade de på brandkåren och försvann från platsen.

- De ville visa upp och tala om vad de gjort, säger Jan Gustavsson på servicekontoret. Det här är oerhört fräckt agerat. Dessutom kostar skadegörelsen stora belopp.

Vid tiotiden på söndagskvällen utlöstes brandlarmet. Det utlöstes av förövarna själva efter att de klottrat i de båda trapphusen. Över 130 bomärken hade de lämnat efter sig i fastigheten.

Jan Gustavsson berättar att klottrarna tagit sig upp på Tjädernhusets tak och sedan brutit upp en taklucka. Via vinden hade de sedan tagit sig till trapphusen.

- Går det inte att tvätta bort klottret måste båda trapphusen målas om. Något som kommer att kosta i storleksordningen 50 000 kronor, säger han.

Även en väggmålning som gjorts av Jerk Werkmäster har förstörts med klotter. Svart färg har målats på det mästerverk som en gång målades till Hedemoras 500-årsjubileum.

- Att rekonstruera en målning är en mycket dyr historia, säger Jan Gustavsson.

Klotter och vandalisering har blivit allt vanligare i Hedemora.

- Utvecklingen känns tröstlös, säger Jan Gustavsson. Det verkar som om vissa personer inte har någon respekt för andras egendom.

Brottsförebyggande rådets ordförande kommunalrådet Jonas Carlgren, m, ser klotterattacken som en hämnd mot Hedemora kommun.

- Det verkar som aktionen var mycket välplanerad. Att man kan ta sig in i Tjädernhuset, utan att något inbrottslarm utlöstes, är märkligt. Dessutom tyder inbrottet på en viss lokalkännedom.

Även polishuset samt biblioteket har utsatts för klottrarnas framfart. I centrum har dessutom flera blomlådor förstörts under helgen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons