Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunhistoria på rymmen

Annons

Vi känner igen Knut A. Karlsson, Gösta Lejdfors, Sven Eric "Sweson" Ericsson, Arne Jansson, Bengt Lif, Bo Hellsten, och andra.

- Hur den här filmen har hamnat här har jag inte den blekaste aning om, men genom åren har jag filmat en hel del och det är möjligt att de hamnat här genom bekantas bekantas bekanta som velat ha hjälp med redigeringsjobb, säger Bäcklin.

Det var när Christina Norlander i Smedjebacken för Filmarkivets räkning började dammsuga bygden i jakt på dokumentärt intressanta filmer, och kom till Bengt Bäcklin för att ta reda på hans bidrag till framtida forskning, som han hittade ett par burkar med sextonmillimeters film. Det rörde sig om filmer vars ursprung han alltså inte hade en aning om.

- Det verkar vara nån form av beställningsjobb av kommunen, säger han.

Här finns exempelvis det historiska ögonblicket när Knut A. Karlsson lämnar över fullmäktigeklubban till Bo Hellsten, byggnationen av Håksbergs skola och annat.

En annan film, som verkar vara en del av en skolfilm, innehåller sekvenser där man, bland annat, ser landshövdingen Bernhard Eriksson.

Frågan kvarstår: Var hör detta kommunalhistoriska dokument egentligen hemma?

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons