Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunernas väghållning är skrämmande dålig"

Annons

Kurt Elf, 63, från Söderbärke, har kört buss under drygt 40 år. De senaste tre åren inom kommunerna Ludvika, Smedjebacken och Fagersta.

Han framför en besk salva mot väghållarna i området.

- När vi kontaktar de ansvariga får vi alltid samma svar: "Vi har inga pengar". Vi kör inte minst skolbarn morgon och kväll.

- Jag vill inte överdriva, men ibland är det med våra liv som insats. Vägarna är glashala och oplogade. När vi möter timmerbilar kan avståndet mellan fordonen vara en tidningsryggs storlek.

- Det är ett under att det inte sker fler olyckor.

Kurt Elf är mycket bitter och känner stor empati för sin kollega som körde olycksbussen utanför Fagersta.

- En oerhört rutinerad förare som kört buss i Ludvika med omnejd i snart 50 år.

- Hade vägen varit sandad hade denna fruktansvärda olycka aldrig inträffat.

- Min kollega körde aldrig mot klockan och jag tror inte en sekund på att det var någon form av tidspress som innebar att han rullade av vägen.

Kurt Elf har själv kört den olycksdrabbade vägen mellan Fagersta och Ängelsberg.

- Visst har jag det och jag vet hur smal och krokig den är på många ställen. Är vägen dessutom blixthal och osandad så förstår var och en vilken chans man har när sladden kommer.

Bussen, en Volvo av 1998 års modell, saknade dubbdäck. Det finns inga bussar som körs med dubbdäck.

- Där får kanske de ansvariga tänka om. Om vi får dubb på däcken så skulle säkerheten för såväl passagerare och oss förare öka avsevärt.

Olycksbussen var försedd med bilbälten. Hur många som använde dessa på fredagseftermiddagen är oklart. Vad som är klart är att det inte är obligatoriskt att använda bältena.

- Självklart skulle man önska det en gång som denna. Jag tror inte på någon lag och vem ska i så fall kontrollera att lagen efterlevs?

- Har du skolungdomar i bussen så är jag tveksam om alla skulle spänna fast sig. Men visst vore det bra.

Kurt Elfs tankar går i dag till sin 69-årige arbetskollega, som hoppat in extra för körningen mellan Ludvika och Västerås.

- Han måste må fruktansvärt dåligt. Man mår dåligt av en enkel avåkning, hur ska det då inte kännas när flera människor dör i en olycka. Jag kan bara känna ett stort medlidande med honom.

På måndag är det ånyo vardag. Efter massor av regn och tö är det stor risk att vägarna i området ånyo fryser till med svåra halka som följd.

- Jag hoppas innerligt att alla ansvariga har lärt sig att förstå hur vi har det ute på vägarna.

- Man kan inte skylla på dålig ekonomi och därmed riskera människors liv, understryker Kurt Elf.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons