Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna ställer olika krav

Annons

De större bostadsbolagen i länet ställer hårda krav för att ge ett hyreskontrakt. Kreditupplysning, god inkomst och referens från tidigare uthyrare är vanliga krav.

För den som inte är fläckfri kan det vara svårt att få en lägenhet.

En rundringning som tidningen gjort bland de stora bostadsbolagen i Dalarna visar att bostadsbolag på mindre orter ställer lägre krav på blivande hyresgäster än bostadsbolagen på större orter.

Hyresgäster med en trasslig bakgrund, som exempelvis missbruk, kan också ha det lättare i mindre kommuner.

- De stackarna ska ju också ha någonstans att bo. Det är det som allmännnyttan är till för, att ta hand om alla i samhället, säger Olle Abrahamsson, vd på Rättviksbostäder.

Rättviksbostäder brukar ställa upp för socialen i sådana ärenden. Vidare tar de bara referenser i vissa fall och kollar då mest om personen har skött hyran. Hyresgästen bör "tjäna lite pengar", men det finns inga formella krav på vare sig regelbunden eller lägsta nivå på inkomst.

Det viktigaste för uthyrarna på Tunabyggen är att höra med tidigare hyresvärd om det har förekommit några störningar.

Som störningar räknas exempelvis mycket spring i trapphus, vilda fester och hög musik.

- Säljarna har känsla för om det kan ligga missbruk bakom. Då brukar vi begära trepartssamtal med socialen för att ta reda på vad det är för person. Annars törs vi inte ta risken att sätta in dem i en lägenhet, säger Marie Bonde, uthyrningssamordnare på Tunabyggen.

De försöker göra en bedömning baserad på hur länge personen varit "ren" och om den rent allmänt har struktur på tillvaron.

- Visst ger vi dem en chans om de har kommit på fötter, säger Marie Bonde.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons