Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens lista ska fördröja debuten

Annons

Under senaste kommunfullmäktige tog kommunalråd Ann Beskow (s), upp problemet med den ökade alkoholkonsumtionen. Rapporter visar att konsumtionen är den högsta på hundra år i landet.

Konsumtionen beräknas till 10,5 liter per person och år. Bruket beräknas kosta samhället 150 miljarder.

Alkoholdebuten, och en allt större konsumtion, blir också vanligare vid allt lägre åldrar. Forskningsrapporter visar att en tidig debut ökar risken för missbruk senare i livet.

Under 1970- talet sågs en liknande trend som man lyckades bryta tack vare samhällsengagemang.

För att få bukt med den ökade konsumtionen bland unga, går nu kommunstyrelsen i Orsa ut med en namnlista.

Den som skriver på förbinder sig att inte bjuda barn och ungdomar på alkohol, eller på annat sätt förse dem med alkohol. De namn som kommer på papper kommer att publiceras i en annons.

- Det här är ett synligt, konkret, bevis på att många ser allvaret i situationen, säger Ann Beskow.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tog också upp frågan under ett möte förra veckan.

Ordförande Sara Källgarn (mp), ser många problem med att unga alkoholdebuterar allt tidigare.

- Det här sjunker allt lägre ner i åldrarna. Det finns de som debuterar redan under mellanstadiet och då är de barn. Det är inte acceptabelt och vi måste få en diskussion kring det här, säger Sara Källgarn.

Hon menar också att det är mycket annat som händer i samband med alkoholkonsumtion i tidig ålder, både kroppsligt och mentalt.

- Det kan till exempel vara sexdebuten, eller andra saker som gör att det gör ont både dagen efter och en lång tid efteråt. Den som blir berusad i så tidig ålder är ett lätt byte och kan bli utnyttjad.

Under sommaren är alkoholkonsumtionen hög, bland såväl vuxna som ungdomar. Det kan också vara ett tillfälle då många får dricka hemma, något som Sara Källgarn är kritisk till.

- Att ta ansvar är inte att bjuda sina barn på alkohol hemma. All statistik visar negativa effekter på detta. Ungdomar ser också hur vuxna dricker och gör likadant. Under till exempel midsommar får ungdomar alkohol av vuxna i ett eller flera led.

Både Beskow och Källgarn poängterar de vuxnas ansvar som den huvudsakliga åtgärden - att inte förse barn och ungdomar med alkohol.

- Om vuxna ser till att ungdomar och barn inte får tag i alkohol så kommer de inte att få tag på det heller, säger Sara Källgarn.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons