Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens kravlista

Annons

Rondell vid OK-macken och cykelväg från Skeppmora till Ludvika.

Det är två av punkterna på den kravlista som kommunen har tagit fram.

Kravlistan i skriftlig form kom dock inte upp på bordet vid gårdagens träff mellan Vägverket och kommunen. Däremot nämndes vissa punkter.

- En cirkulationsplats vid OK nämndes i förbigående. Man sade från kommunen att den korsningen är väldigt besvärlig, säger Christer Agerback, vägdirektör vid Vägverkets region mitt.

Kravlistan har ställts samman på grund av att det inte blir någon ny riksväg inom överskådlig tid och anger de åtgärder som kommunen vill att Vägverket tar sig an och bekostar.

Kravlistan punkt för punkt:

1) Bygg gång- och cykelväg från Skeppmora till Ludvika. Om det hade blivit ny riksväg hade den nuvarande riksvägen kunnat användas som cykelväg.

2) Gång- och cykelvägstunneln under riksvägen vid Matmagasinet måste Vägverket ta ett större ekonomiskt ansvar för. Kostnaden är beräknad till en miljon kronor och helst ser kommunen att Vägverket tar hela kostnaden.

3) Bort med trafikljusen vid OK-macken vid Snöåvägen och ersätt dem med en rondell. Det är en bra åtgärd ur miljösynpunkt och trafiken kommer att flyta bättre.

4) Betala den planerade gång- och cykelvägen mellan Persbo och Gräsberg. Kostnaden är cirka en miljon kronor.

5) Betala den nya belysning som behövs i samband med att belysning sätts upp vid gång- och cykelvägen Håksberg-Persbo.

6) Ta över väghållningsansvaret för gång- och cykelvägar vid riksväg 50. Ett exempel är gång- och cykelvägen vid Valhallavägen.

7) Ta över väghållningsansvaret för de delar av riksvägen genom Ludvika som kommunen ansvarar för. Det gäller sträckan från OK-macken till Håksberg med undantag för sträckan rondellen-avfarten mot Grangärde som Vägverket redan ansvarar för.

8) Kommunen vill ha tillbaka de pengar som lagts ut som förberedelse för riksvägsbygget. Det gäller kostnader för inlösen av fastigheter, projektering och anlitande av konsulter. Enbart kostnaden för inlösen av fastigheter har beräknats till 8,5 miljoner kronor.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons