Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens ekonomi inte i kris

Annons

- Det är farligt att använda ord hur som helst. Annars har man ju inga ord kvar om det verkligen skulle bli en akut kris. Och ingen, varken i majoritet eller opposition, är betjänt av att situationen utmålas värre än den faktiskt är. Sanningen är att Malung, precis som många andra av landets kommuner, har en ansträngd ekonomi men vi har läget under kontroll och det är ingen fara på taket, säger kommunalråden Håkan Eriksson, s, och Ola Olin, v.

De håller med om att det kan se märkligt och oroande ut att kommunens låneskuld har ökat hastigt de senaste åren, från cirka 15 miljoner kronor till cirka 78 miljoner kronor på ett par år.

- Ökningen innebär att låneskulden för Malungs kommun är uppe i cirka 7 500 kronor per invånare. Ser man i ett länsperspektiv så har i dag tolv av Dalarnas 15 kommuner låneskulder, som ligger i intervallet

5 000-46 000 kronor per invånare. Enligt folkpartiets sätt att analysera skulle det innebära att bara tre dala-kommuner inte är i akut ekonomisk kris, säger Eriksson och Olin.

- Det är också viktigt att se hur de lånade pengarna använts i kommunen. De har ju inte gått till driftkostnader utan huvudsakligen till investeringar som betalar sig. 20 miljoner kronor till ny värmecentral finansieras via abonnemangsavgifter trots att vi inte behöver höja taxan. 13 miljoner kronor till Autoforms industrihus betalas på lång sikt via hyresintäkter och ger dessutom nya arbetstillfällen. 15 miljoner kronor i Sälens skola är en viktig och långsiktig satsning för norra kommundelens tillväxt och framtid. Vi har också klarat av en engångsbetalning på pensionsskulden med 18 miljoner kronor. När det gäller upprustningen av Ungärde skola i Lima har vi tagit beslut om att ta upp lån, men vi behöver troligen bara låna en mindre del av de 20-25 miljoner kronor som investeras, hävdar kommunalråden Eriksson och Olin.

- Att tala om akut kris låter ju som att vi står på ruinens brant. Så är det definitivt inte, även om det heller inte är några sötebrödsdagar. Men om det går bra så har vi i år en budget som är i balans utan att vi har behövt skära ner på vård, omsorg och skola, säger de två kommunalråden.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons