Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens datornät klart

Annons

All kommunal verksamhet i Leksands kommun är nu sammanlänkad i ett eget datornät.

Det hela har tagit sex år och kostat omkring 1,2 miljoner kronor.

Räddningstjänsten i Övermo, samtliga skolor, servicehem, förskolor, nya sopstationen i Limhagen, de kommunala förvaltningarna. Alla kan de nu kommunicera med varandra via ett kommunalt datornät.

- Omkring 1 000 datorer finns uppkopplade till ett 30-tal servrar, berättar kommunens IT-chef Åke Nygren.

Nätet sträcker sig från Tällberg i norr till Djura i söder och kommunen äger så gott som alla delar.

- I de centrala delarna av Noret lade vi ner optiska kablar i marken 1998. Siljansnäs, Ullvi, räddningstjänsten i Övermo och skolan och servicehemmet i Insjön når vi med hjälp av radiosändare och mottagare, berättar Åke Nygren.

För att verksamheterna i Tällberg, Sjugare och Djura ska kunna vara med i det kommunala nätverket krävs dock att man anlitar Telias tjänster.

- Det kommer att dröja ytterligare några år innan vi äger även den delen av nätet. I dagsläget finns det ingen ekonomisk lösning som är godtagbar. Det är för dyrt för kommunen att gräva ner optik och naturen sätter stopp för radioförbindelse, fortsätter Nygren.

Av de 1 000 datorer som är kopplade till kommunens eget datornät, används 700 inom skolan och 300 för kommunal administration.

Nu har den kommunala verksamheten ett eget datornät, när får invånarna bredband?

- Jag kan inte säga något datum, men i mitten av april kommer Leksands kommun att tillsammans med 14 andra kommuner börja upphandlingen. Tidigast årsskiftet 2003/2004 skulle jag tro att det är realistiskt att vi har bredband.

Hur mycket kommer det att kosta kommunen?

- Allt som allt räknar vi med att det kostar 22 miljoner kronor att införa bredband i Leksand. Kommunens kostnad beräknas till 950 000 kronor. Sedan får den entreprenör som vinner upphandlingen bidraga med 6 miljoner kronor och resterande 16 miljoner kronor kommer att finansieras med olika statsbidrag.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons