Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens datasystem fungerar uselt

Annons

Kjell Olsson har slagit larm om it-utvecklingen på miljökontoret. Konsekvenserna är allvarliga och arbetsmiljön påverkas märkbart.

För personalen är datorn i dag det viktigaste arbetsredskapet. Men enligt miljöchef Kjell Olsson kan kontoret inte arbeta effektivt på grund av omfattande brister. Datasupporten är otillräcklig och otidsenlig, liksom både mjukvara och hårdvara.

- Problemen resulterar också i dålig arbetsmiljö och förlängning av handläggningen av ärenden.

- Datasäkerheten är i dag mycket dålig. Både bild och textfiler försvinner. Bevismaterial i miljöbrott försvinner, säger Olsson.

Ibland kan filerna återfinnas. Men inte alltid.

Vad betyder det?

- Det går inte att åtala på det sätt man tänkt sig. Man kanske inte kan göra något över huvud taget. Det är verkligen inte bra.

Olsson anser att kommunen ska säga upp avtalet med WM-data, som på entreprenad driver it-avdelningen. Kommundirektör Lars Ivarsson är även it-ansvarig. När det gäller att säga upp avtalet med privata WM-data anser inte han att det löser problemen. Visserligen, menar Ivarsson, har de del i problemen.

- Men vi börjar få gamla grejer. Vi behöver förnyelse. 1998 var allt perfekt. Men på fem år händer mycket.

Lars Ivarsson medger att kommunen har bekymmer på it-sidan, men säger att en uppgradering är på gång. Den kan ta fart under hösten. Skolorna prioriteras, men han bedömer att även miljöförvaltningen hamnar rätt långt upp på prioriteringslistan.

- Vi jobbar med det här.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons