Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens budget spräckt

Annons

Nu efter den första budgetbedömningen konstaterar kommunstyrelsen att årets budget redan spruckit.

Stål kallar därför till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i arbetsutskottet den 2 mars och därefter till krismöte med alla nämndordföranden, förvaltningschefer och oppositionen.

- Vi måste se över kostnadssidan. Nu handlar det om strukturåtgärder, inte osthyvlar utan om verksamhetsförändringar, säger Stål.

Stål vågar redan nu säga att kommunen drar ned på investeringsbudgeten, men inget investeringsstopp, och han hoppas att de planerade krismötena leder till att alla berörda får förståelse för att den beslutade budgeten måste hållas.

- Alla måste förstå att det är kommunfullmäktiges beslut som gäller, inget annat, säger Stål som inte är nöjd med att vård- och omsorgsförvaltningen nu skyller på strukturkostnadsindex.

- Vi har kompenserat den nämnden och plussat på. Det är fundamentalt att förstå att det är budgeten som gäller, inget annat, säger Stål.

Kommunens långsiktiga mål är budgetbalans och ett resultat som är 10 miljoner.

Årets budget har spruckit, om den går att rätta till visar sig. Första prognosen ligger 7,3 miljoner sämre än den av fullmäktige fastställda budgeten där vård- och omsorgsnämnden kommit med 5,9 miljoner i oväntade överraskningar.

- Just nu ligger vi i stort sett på plus minus noll men det hjälper inte, säger Stål som håller fram Smedjebacken som ett avskräckande exempel.

- Ludvika kommuns soliditet har på 7-8 år minskat från 73 till 55 procent. Smedjebacken har gått från 36 procent till minus 20 procent på samma tid. Vi har ett eget kapital nu på 551 miljoner och Smedjebackens har ett negativt kapital på 51 miljoner. Vårt kapital räcker teoretiskt till att ta samma smällar som i fjol i 20 års tid, konstaterar Stål som dock konstaterar att det är olagligt och skulle gå stick i stäv med kommunens ambition.

Höja kommunskatten är inget som tilltalar kommunalrådet.

- Ska vi höja skatten ska det vara för att vi vill prioritera någon verksamhet, inte för att göra det enkelt för oss. Vi har en budget på en miljard och här handlar det om att sätta fokus på tre procent av omsättning. 30-40 miljoner kronor, det är inte omöjligt, säger Stål som ändå påpekar att det finns ljusglimtar i kommunens bokslut för 2003.

Kommunens skuldbörda i form av lån har på ett år minskat från 443 miljoner till 419 miljoner. Kommunens borgensåtaganden till främst Ludvikahem har minskat med 39 miljoner till 615 miljoner.

- Så det finns en del punkter som pekar åt rätt håll, fast den lilla befolkningsökningen hade vi räknat med i budgeten, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons