Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill stoppa friskolan Sebor

Annons

Barn- och skolnämnden anser att Skolverket dröjer med sitt bedömning av verksamheten på friskolan Sebor och är orolig över verksamheten på skolan.

Skolverkets tillsynsbesök ägde rum den 26 och 27 oktober förra året. Men något beslut har ännu inte kommit.

Av det skälet har nämnden beslutat att skicka en skrivelse till Skolverket i vilken man framför vad som inträffade vid det besök som nämndens ordförande Mariann Nordlöf ( s) och tjänsteman gjorde på skolan den 11 janauari.

Vid det besöket meddelade skolans rektor Ove Raskopp att ordföranden och tjänstemannen befann sig på privat område och att han skulle tillkalla polis om de inte lämnade skolan. Han sa även att de skulle avtala tid med skolan innan de gjorde ett besök.

- Rektor har efter besöket uttalat sig på skolans hem- sida på ett sätt som strider mot den värdegrund, saklighet och allsidighet som läroplanen föreskriver, säger Mariann Nordlöf.

I skrivelsen ifrågasätter också Mariann Nordlöf om Sebor kan bedriva en allsidig undervisning med tanke på nuvarande elevsammansättning.

Därför anser barn- och skolnämnden att Skolverket ska ompröva sitt beslut att bevilja tillstånd för friskolan Sebor. Enligt barn- och skolnämnden går idag 15 elever på skolan och dessa är spridda mellan förskoleklass och årskurs nio.

Friskolans Sebors rektor Ove Raskopp vill i nuläget inte uttala sig, utan vill invänta Skolverkets rapport från tillsynsbesöket.

Moderaterna, centern och folkpartiet reserverade sig dock mot beslutet att skicka skrivelsen till Skolverket. Partierna vill invänta Skolverkets tillsynsrapport innan beslut fattas om kommunen ska gå vidare.

- Skolverket har varit där på tillsynsbesök, men vi tycker inte att det finns någon anledning för Skolverket att göra två saker, säger Clas Jansson, m.

- Jag är förvånad över att Mariann Nordlöf inte tar initiativ till att anmäla kommunala skolor till Skolverket. De finns kommunala skolor med oerhörda problem. Kommunen har tappat kontrollen över skolorna i Borlänge. Vi måste se till att eleverna lämnar grundskolan med godkända betyg, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons