Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill skatteplanera med underskott på 420 miljoner

Annons

En uppgift som inte förnekas av kommunstyrelsens vice ordför-ande Maria Pettersson, s, som vill ha kvar den möjligheten om man har vinster att kvitta med.

Underskottsavdragen från bolagen kan kvittas mot eventuella vinster om fusioneringen hanteras rätt juridiskt. Kommunen har därför anlitat skatteproffs från revisionsfirman KPMG för klara detta rätt mot skattelagstiftningen i samband med att kommunen diskuterar en fusion mellan GGAB och Laven.

Bopartiets Kurt Josefsson och vänsterpartisten Sten G Johansson är de två politiker som har flest frågetecken inför skatteplaneringen och fusionsplanerna.

- Det är märkligt att man vill starta ett handelsbolag som ska äga två tömda aktiebolag som har små tillgångar och så skatteplanera med bolagens underskott som tillsammans är närmare en halv miljard kronor. Det här vill jag ha bättre belyst innan fullmäktige får förslaget på sitt bord, säger Kurt Josefsson.

- Skatteplanering är huvudsyftet i förslaget. Laven/Luab och Lönnfallet borde ha lärt oss en läxa, det hävdades att det var bra affärer men gav istället förluster.

- Ska man nu använda bolagen i framtida skatteplanering och använda underskotten för att kvitta vinster i andra verksamheter som kan tänkas från bolagsbildning inom va-verksamheten, fastighetsförvaltning eller energibolagen eller ett datanätsbolag? Konstruktionen som föreslås gör det nog svårt att hitta eventuella delägare och framtida partners.

- Nu är vi farligt nära kommunallagens gräns. Kommunal verksamhet, även om den drivs i bolagsform ska drivas till självkostnad, säger Josefsson som tycker att majoritetens förslag är tillkrånglat och inte går att förstå för en lekman eller en eventuell samarbetspartners.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons