Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen väljer ettåriga avtal

Annons

Kommunen slog bakut och vägrade anta något av de dyra anbuden för parkskötseln de kommande tre åren. I stället blir det ettåriga avtal för att ge gatukontoret tid att hitta billigare lösningar.

Nästan all parkskötsel av kommunal mark har i många år legat på entreprenörer. Det är i princip bara i centrala Falun gatukontoret skött det själv.

Avtalen med entreprenörerna har varit treåriga och kostnaden har legat på runt 3,5 miljon kronor per år. Men när anbuden för en ny treårsperiod kom in hade kostnaderna stigit till runt fem miljoner kronor och tekniska styrelsen visste ingen råd.

- Vi hade räknat med en 35-procentig höjning men på vissa skötselområden hade priset stigit med mellan 85 och 100 procent, säger tekniska styrelsens ordförande Bo Jönsson.

Att dra ner på skötseln fann tekniska styrelsen omöjligt. Om anbuden skulle antas innebar det också höjda lokalhyror för skolan och socialförvaltningen eftersom de disponerar en del grönytor.

Men både fastighetskontoret, skolan och socialförvaltningen slog bakut och vägrade gå med på höjda hyror i tre år på grund av dyrare parkskötsel.

Frågan lyftes därför till kommunstyrelsens verksamhetsutskott som beslutade att det skulle begäras in anbud på bara ett år i taget.

När anbuden kom in visade det sig att årspriset hade ökat när entreprenörerna inte fick treåriga avtal. Men det får kommunen ta, anser Bo Jönsson.

- Nu måste vi vara kreativa och försöka hitta nya lösningar för att få ner kostnaderna, säger till förordnad gatudirektör Helen Lott.

Det kan bland annat handla om sådant som att försöka se om föreningar eller boende kan gå in och ta över en del, uppger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons