Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vägrar att betala rullstolar

Annons

- Det känns som att två fattiga kusiner sitter och spelar Svarte Petter med varandra, i stället för att försöka få till ett offensivt samarbete för att göra en bra verksamhet ännu bättre, säger Pettersson.

Än så länge är det landstinget som betalar. Men inte så länge till, om landstinget får bestämma.

- Vi tycker att det enligt lagen är solklart att kommunen ska

betala, säger landstingets jurist Kerstin Cederberg.

Falu kommun tycker inte att det är lika solklart.

- När Ädelreformen genomfördes under 1990-talet genomfördes en skatteväxling mellan kommun och landsting. Då klarade vi ut vad vi skulle ansvara för och vad landstinget skulle ansvara för. Vi vill inte bara ta över ansvaret för hjälpmedel utan någon uppgörelse med landstinget. Vi räknar med att det kostar oss två miljoner kronor. Vi har inte så mycket pengar. Tvärt om har vi ju en brist på 50 miljoner kronor, säger Pettersson.

När landstingets driftstyrelse i slutet av maj fattade en rad tuffa besparingsbeslut, fanns också den här punkten med: Att försöka nå en lösning med Falun när det gäller hjälpmedelskostnaderna.

Sedan år 2000 har landstinget ett avtal med 13 av Dalarnas 15 kommuner, som innebär att kommunerna betalar hjälpmedlen i de särskilda boendena och landstinget betalar hjälpmedlen i hemmen. Det är bara Falun och Ludvika som inte skrivit under det avtal som kallas Alla vinner två.

Landstingsjuristen Cederberg håller nu på att förbereda en skrivelse till kommunstyrelsen i Falun.

- Om vi inte kan reda ut den här konflikten nu, så kommer vi att lyfta den här frågan till Landstingsförbundet och Kommunförbundet så att vi får klarlagt vad som gäller enligt lagen. Enligt vår uppfattning är det klart att kommunen borde betala. Den här frågan måste lösas nu under hösten, säger Cederberg.

Per Pettersson berättar att Falun redan skickat frågan till Kommunförbundet.

- Kommunförbundet är ingen beslutsnivå för vår del. Däremot kan vi få råd därifrån.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons