Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar över skötsel och kontroll av Malungs vattendrag

Annons

Det blir kommunens egen skogsförvaltning som i fortsättningen kommer att ta hand om skötsel av kalkningsanläggningar, sköta elfisken och ta vattenprover. Detta har miljönämnden i Malungs kommun beslutat.

Tidigare har den här verksamheten legat under Malungs fiskodling och Malungs fiskevårdsförening som haft en ersättning på cirka 400 000 kronor för att sköta kalkningsaggregat i olika vattendrag, genomföra elfisken samt provtagning på vatten.

Under förra året fungerade inte fiskodlingens/fiskevårdsföreningens rapportering till kommunen och länsstyrelsen om de arbeten som utförts. Därmed kom diskussionen upp om kommunen skulle ta över tillsynen i egen regi.

Sedan har det även från Lima fiskevårdsförening väckts förslag om att Lima och Transtrands fiskevårdsföreningar skulle sköta den norra kommundelen och Malung den södra.

Miljönämnden väljer dock lösningen att kommunen gör hela jobbet i egen regi.

- Kommunens skogsförvaltning anser sig ha resurser att klara de här uppgifterna och miljönämnden tycker att det är bra om vi kan behålla kunnandet i bygden. Om det ska göras en upphandling av tjänsterna är det inte alls säkert att vi får kvar de här funktionerna i bygden, säger miljöchef Lennart Bojort.

För Malungs fiskodling är det givetvis ett stort avbräck att bli av med arbetsuppgifterna och ersättningen, som motsvarar mer än en heltidstjänst.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons