Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar inte ansvar för "Föreningarnas Hus"

Annons

I april presenterade Kais Mora IF en förstudie om att göra ett "Föreningarnas Hus" av det gamla bryggeriet i Hemus. Föreningen fick 200000 kronor i EU-bidrag för att genomföra förstudien. Kostnaden 25-30 miljoner kronor nämndes för att göra det cirka 7000 kvadratmeter stora huset användbart för föreningsverksamhet.

I juni lämnade Morapartiet in en motion till kommunfullmäktige, med förslaget att Mora kommun skulle utreda möjligheten att stödja projektet ekonomiskt.

Kommunens tjänsteman Lars-Gunnar Larsson fick i uppdrag att göra ett tjänsteutlåtande och detta kom häromdagen. Lars-Gunnar Larsson slår fast att det kommer att bli ett "dyrbart projekt", enligt förstudiens preliminära kostnadsberäkning, "även om alla kostnader och finansieringsmöjligheter inte är framtagna och redovisade".

Lars-Gunnar Larsson konstaterar att det krävs en stor finansieringsinsats av Mora kommun. Han framhåller vidare att det inte behövs någon ytterligare utredning för att belysa de stora investeringarna i den gamla fastigheten, samt de höga driftkostnaderna som redan redovisats i förstudien. "Detsamma gäller finansieringsfrågan, det vill säga att den till största delen hamnar hos Mora kommun".

- Jag har utgått från en schablonmässig beräkning utifrån den förstudie som gjorts. Det är väldigt dyrt att ta tag i en sån här gammal fastighet, förklarar Lars-Gunnar Larsson.

Hans förslag är att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till de höga kapital- och driftkostnader som kommer att uppstå, samt att Mora kommun kommer att få ta den största delen av projektets finansiering.

Peter Helander förtydligar att det enbart handlar om att avslå Morapartiets motion, samt att förverkligandet av ett "Föreningarnas hus" bygger på ett större engagemang från föreningslivet.

- Föreningarna har bollen. De borde bilda ett bolag, eller en förening, och utreda allt grundligt. Föreningarna måste gå in och ta ansvar. Finns ett verkligt engagemang får man visa något också, säger Peter Helander.

Han anser att det är oklart vilka föreningar som kan gå in i projektet.

- Från IFK Mora-föreningarna finns inget intresse att gå in i Föreningarnas hus. Jag har inte hört något från kulturen om att de vill vara med, säger Peter Helander.

Rolf Melin, Kais Mora IF, en av initiativtagarna till projektet, är besviken på Lars-Gunnar Larssons tjänsteutlåtande.

- Han har inte ens varit här och tittat. Det är bedrövligt att utgå från en schablonmässig beräkning. Man tappar intresset när man inte ens kan föra en dialog med kommunen, säger Rolf Melin.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons