Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar hand om sotningen

Annons

Sedan många år tillbaka har kommunen valt att utföra sotningen genom ett entreprenadavtal med skorstensfejarmästaren Patrik Lindbergs företag, Vansbro Sotning.

I slutet av augusti valde han ändå att säga upp avtalet med kommunen på grund av för hög arbetsbelastning.

Avtalet har sex månaders uppsägningstid, vilket innebär att kommunen står utan organisation för sotning och brandskyddskontroll från och med den 1 mars 2007.

Sedan avtalet sades upp har kommunen undersökt möjligheten att själva ta över verksamheten.

Den stora frågan att ta ställning till har varit om avgifterna täcker kostnaderna för egen personal. Räddningschefen Peter Qvarnström har handlagt frågan och bland annat besökt Rättvik där kommunen sköter sotning och brandskyddskontroll.

Efter besöket kunde han konstatera att avgifterna där för rengörings-, besiktnings- och brandskyddskontrollavgifte täcker kostnaderna för verksamheten och förslaget till kommunfullmäktige blev därför att kommunen bör överta verksamheten även i Vansbro.

Efter en viss diskussion blev också detta fullmäktiges beslut. Ansvaret för verksamheten läggs under räddningstjänsten där räddningschefen fått uppdraget att anställa en sotare och en tekniker på heltid. I beslutet sades ändå samtidigt att verksamheten ska ses över under nästa år.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons