Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sparkar på liggande

Annons

Kommunens spariver drabbar många (alla ska vara med och spara! Javisst!), men ett av sparbesluten drabbar en grupp av de svagare i kommunen hårt: Gruppen av omsorgstagare och detta är en grupp som har svårt att försvara sig.

Deras habiliteringsersättning på 750 kronor per månad har dragits in. Vilken som helst av oss "normala" löntagare hade protesterat högt om någon skulle dragit av 750 kr/mån från vår inkomst.

Habiliteringsersättningen var deras uppmuntran för den banala, men ack så viktiga sysselsättningen i vardagen.

Till exempel fritidssysselsättningar som bad från 0 till 50 kronor, bowling från 300 till 500 kronor. Enligt lag så ska omsorgstagarna ha rätt till en fritidssysselsättning i kommunen.

Även avgifterna för färdtjänst har höjts. En enkel resa från exempelvis Grängesberg till Ludvika kostar cirka 85-90 kronor.

En gång i tiden när man påförde en kostnad på 30 kronor per dag för omsorgstagarnas mat på Dagcenter, så rättfärdigade man detta med att habiliteringsersättningen skulle täcka denna kostnad. Innebär det att de ska sluta att äta nu?

Ni som sitter vid era skrivbord och bestämmer: Gå ut i verkligheten. Besök omsorgstagarnas "arbetsplatser" och se hur trista arbetsmiljöer de i många fall vistas i. Trots detta så är de nöjda och glada, för att inte tala om den fantastiska personal som arbetar där trots knappa resurser.

Förstår ni vad denna besparing för kommunen betyder för dessa individer? Ett stort belopp för den svage, men för kommunen är det bara en spottstyver. Begränsa inte livet och livskvaliteten ytterligare för dessa medmänniskor!

ANHÖRIG

Mer läsning

Annons