Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sparar pengar - oklart om ersättning till föräldrar

Annons

Kommunen sparar pengar när det under strejken inte serveras mat till skolbarnen. Men om föräldrar, som betalat avgift för den uteblivna skolmaten, får någon ersättning från kommunen är ännu oklart.

Den pågående storstrejken är ekonomiskt en bra affär för Ludvika kommun. Varje dag sparar man in 500 000 kronor på lönekostnader och sociala avgifter. Hur mycket man sparar in på den uteblivna serveringen av skolmat, vet man inte.

- När det gäller skolmåltiderna har jag inga detaljer, kanske sitter de på skolorna och räknar, säger kommunens ekonomichef Lars Hellsing.

Han tillägger att strejken också medför kostnader. Till exempel räknar han med att få betala ränta på de fakturor som inte inkommit på grund av att internpostgången ligger nere.

Att skolmatsalarna är stängda under strejken innebär att föräldrar betalar för mat som inte serveras. Men om kommunen ska återbetala den avgiften till föräldrarna, är ingen fråga som politikerna har diskuterat.

- Det har jag ingen aning om just nu. Efter strejken ska vi diskutera sådana här frågor, säger Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande i social- och utbildningsnämnden.

Efter strejken 1995 återbetalade kommunerna inga pengar för utebliven mat. Däremot fick föräldrarna tillbaka en viss del av barnomsorgsavgifterna. Det fungerade så att de föräldrar som stannat hemma mycket med sina barn fick tillbaka en högre procentuell ersättning. De som stannat hemma kortare tid fick tillbaka mindre.

Men om det blir en liknande lösning efter årets strejk, vet inte Ulla-Britt Mikaelsson.

- Vi ska diskutera frågan senare och då titta på hur vi gjorde förut, säger hon.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons