Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen slutar stödja Talpilen

Annons

Socialnämnden har beslutat att inte bidra med 22 000 kronor till tidningen Talpilen - något som Lars Wennås (fp) menade är en struntsumma i den kommunala ekonomin:

-Det är kaffepengar vi talar om, slog han fast.

Han var mycket kritisk till kommunens hantering av Talpilen:

- Rättvik går ut och in med stöd till Talpilen, så sker inte i andra kommuner. Det berör inte bara synskadade utan även dem som lider av exempelvis dyslexi, konstaterade Lars Wennås och förklarade att folkpartiet vill prova frågan och lyfta den från socialnämnden till kommunstyrelsen.

Taltidningen Talpilen har strax över 300 prenumeranter och kommer ut med 42 nummer per år. Prenumerationen är kostnadsfri. Tidningen innehåller bland annat landstings-, läns- och kommunalnyheter.

För Talpilens del blir det inte bara de 22 000 kronorna som försvinner.

- När Rättvik hoppar av så försvinner det genast lika mycket pengar i stöd från landstinget. Det blir ett väldigt avbräck, säger Karin Jacobsson som är handikappkonsulent på landstinget

- Man kanske måste se över om tidningen kan komma ut varje vecka. Det är svårt att planera när Rättvik har hoppat av och in i tidningen sedan 1997. Dagsformen tycks avgöra, det är lite elakt sagt, men jag är lite arg på dem.

- Det som måste till är ett avtal med kommunerna som gör det omöjligt att gå ur ett år och in ett annat, säger Karin Jacobsson.

Efter att Rättvik nu har hoppat av så är det nio av länets 15 kommuner som stödjer tidningen. Borlänge, Ludvika och Smedjebacken är kommuner som ger ut egna taltidningar. Älvdalen och Leksand står helt utanför.

Kommunalrådet Jonny Jones vill att det ska kollas upp hur andra medier kan utnyttjas för att förmedla information. Närradio och hemsidan skulle kunna vara sådan möjligheter, enligt honom.

I diskussionerna konstaterades dock att det finns problem med både närradion och internet, då närradion inte kan höras överallt i kommunen, och eftersom alla äldre inte har möjlighet att använda datorer.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons