Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen slipper p-momsen

Annons

Efter att Stockholms stad fått frågan prövad i Regeringsrätten står det nu klart att vissa avgiftsbelagda parkeringsplatser som kommunerna bestämmer över inte ska var momspliktiga. När en kommun beslutar om nivån på p-avgiften handlar det om myndighetsutövning och det är inte skattepliktig verksamhet, slog rätten fast.

I dag är högsta tillåtna p-avgift i Falu kommun tio kronor, inklusive moms. Cirka 2:50 av tian går alltså till skatt.

I går beslutade dock gatu- och parkstyrelsen att tio kronor också fortsättningsvis ska vara högsta tillåtna p-avgift i Falun. Trots att momsen försvinner väljer kommunen att själv ta hand om de överblivna "skattekronorna", i stället för att sänka p-avgiften.

- Det handlar inte om så mycket pengar. Vi tar in två miljoner per år på p-avgifter så det rör sig på sin höjd om 250 000 kronor, säger Jan Lindholm.

Parkeringsavgiften för offentliga p-platser sätts med stöd av kommunala avgiftslagen och enligt den ska den avgift tas ut "som behövs för att ordna trafiken".

- Vi har nyligen slutit en överenskommelse om prisnivån med övriga intressenter och det vore dumt att riva upp den. Dessutom rekommenderar Kommunförbundet oss att göra så här och det är ju bra om alla kommuner väljer att göra på samma sätt.

Regeringsrättens dom öppnar också dörren för kommunerna att begära återbetalning för tidigare inbetald moms på parkeringsavgifterna.

Kommunförbundet har kontaktat Skatteverket för att undersöka möjligheterna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons