Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska utse Fredriksbergsansvarig

Annons

Roger Stål berättar att näringslivschef Jan Björnehaag nu leder arbetet för att få tryck bakom Fredriksbergsfrågan efter Berendsens besked att man lägger ned tvätten i höst och 55 förlorar jobben.

- Jag hoppas att vi inom kort kommer att kunna tillkännage att vi avsatt en person som på heltid ska arbeta med bara Fredriksbergsfrågan. Det måste hända något inom ett halvår och vi får inte tappa tempo, avslöjar Stål.

På grund av semestertiderna har kommunens arbete för Fredriksberg inte kommit igång ännu på riktigt allvar.

- Vi har haft ett möte med Industrifacket, de tre EU-projekten i Fredriksberg (Småföretagarutvecking, Landsbygdsutveckling och Säfsenskogarna) och vi ska ha en ny träff i nästa vecka. Vi har begärt att EU-projekten ska lägga fram konkreta förslag.

- Vid våra träffar i Fredriksberg så har vi haft med oss Martin Carlstein från statliga tillväxtdelegationen

- Jag räknar med att jag kommer att få ett möte med näringsminister Björn Rosengren. Jag bedömer att vi då kommer att ställa krav på någon form av statlig insats, ett Fredriksbergspaket.

- Jag kan tänka mig att ett Fredriksbergspaket kan innehålla tre inslag; stöd till EU-projektens idekatalog, nylokalisering med ett antal jobb och för det tredje hjälp till enskilda individer som vill ta ett nytt spår i livet.

- På individnivå arbetar redan Länsarbetsnämnden, arbetsförmedlingen och så har VBU-skolan gett extra utbildningsplatser till Fredriksbergarna, säger Stål.

- Det måste till en lokalisering, annars är hela infrastrukturen i Fredriksberg hotad.

- Det handlar om villor, skolan och allt annat som hotas om arbetstillfällena minskar, säger Stål.

Centerriksdagsmanen Kenneth Johansson räknar med att näringsminister Björn Rosengren inom två veckor kommer att ge ett besked i riksdagen efter hans Fredriksbergsfråga till ministern med krav på ett statligt stödpaket.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons