Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ser över fastighetsförvaltningen

Annons

De fastigheter som ägs och drivs i kommunal regi kan komma att bolagiseras.

Kommunstyrelsen har beslutat att inleda en förstudie om en eventuell omorganisation av fastighetsförvaltningen.

I dag är kommunens fastighetsinnehav uppdelat i dels det kommunägda bolaget Gagnefsbostäder AB, som hyr ut bostäder till allmänheten, dels kommunens övriga fastigheter, som drivs direkt i kommunal regi.

Det är framför allt kommunens verksamhetsfastigheter som drivs i kommunal regi, men det finns även några bostadsfastigheter som ägs och drivs direkt av kommunen.

Den förstudie som ska inledas ska mynna ut i en rekommendation om den framtida fastighetsförvaltningen i kommunen. Studien ska titta på om Gagnef kan reformera sin fastighetsförvaltning på samma sätt som skett i Rättviks kommun. I Rättvik ägs och drivs även verksamhetsfastigheterna i bolagsform.

- I Rättvik har besparingar gjorts tack vare den nya organisationen, och vi vill se om vi i Gagnef kan uppnå samma fördelar med en ny organisation, säger kommunchefen i Gagnef Bertil Stoltz.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut att inleda en förstudie. Men Ann-Gret Olsson (s), ser faror med en eventuell bolagsbildning, och tycker att demokratiaspekten borde diskuteras.

- Jag är väldigt tveksam till en bolagisering. Som det är nu har bara ekonomiska argument framförts - demokratifrågorna har inte tagits upp. I ett bolag riskerar insynen att bli sämre, säger Ann-Gret Olsson.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons