Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på rättvisa inköp efter medborgarförslag

Annons

Kommunen ska försöka köpa in så mycket krav- och rättvisemärkta varor man kan. Det är resultatet av ett medborgarförslag från Petri Stenport. Men det är inte helt lätt att göra som han vill då många regler styr kommunens inköp.

Äta bra, leva bra och handla estetiskt och moraliskt. Det vill de flesta göra och Petri Stenport lämnade in ett medborgarförslag om att kommunen skulle försöka göra vad den kan för att själv leva upp till den målsättningen. Det var ett mycket bra förslag, ansåg kommunfullmäktige där det blev en livlig och spänstig debatt om saken.

- Det är viktigt att vi är med och tar de första stegen, säger Anna Hägglund (c).

Hon ansåg att förslaget ligger helt i linje med kommunens miljöarbete för ett hållbarare samhälle.

Kommunen har utrett hur man ska kunna handla krav- och rättvisemärkt. Och det är inte så lätt. Kommunen kan inte för närvarande skriva in sociala och etiska villkor vid upphandlingarna. Men man ska göra vad man kan för att ändå välja sådana produkter där det går.

Petri Stenport ville också att kommunen ska sprida kunskap om de mänskliga rättigheterna. Det beslutade kommunfullmäktige att också göra. Stenport fanns på plats i fullmäktige och sade sig vara mycket nöjd med att kommunen nu tar en del av sitt ansvar för en rättvisare värld.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons