Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger ja till Bergkvists bygge

Annons

Kommunens högsta beslutande organ - kommunfullmäktige - godkände i går kväll detaljplanen för Bergkvist Insjön AB.

Därmed kan Miljödomstolen hålla sin huvudförhandling i Insjön som planerat den 28 augusti.

- Först i slutet av maj fick vi veta att Miljödomstolen skulle komma, därav detta extrainkallade möte, förklarade detaljplanens upphovsman, arkitekt Göran Borgstrand som också presenterade ärendet.

Kommunfullmäktige godkände planen utan diskussion och förklarade paragrafen omedelbart justerad. Det innebär bland annat att Leksands kommun nu ger klartecken till att industriområdet får byggas ut i sjön på en yta motsvarande 20 fotbollsplaner, men för att det ska bli verklighet måste också Miljödomstolen fatta ett jakande domslut.

Den enda politiker som begärde ordet var socialdemokraten Lars-Erik Jansson. Han var positiv till industrins expansionsplaner, något bekymrad över bullerproblemen, och säker på att Bergkvists - som alltid varit mån om Insjöborna - även vill tillmötesgå eventuella initiativ från byborna till en strandpromenad längs vattnet.

Han avslutade ironiskt med att tacka för att fullmäktige fick godkänna planen innan den redan var genomförd.

- Konsumparkeringen är det senaste av flera exempel på planer som redan genomförts när de väl nått fullmäktige. Det är inte alls bra för demokratin, förklarade han efteråt.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons