Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen pressas hårt i avloppsfrågan

Annons

Ett politiskt beslut sommaren 2003 har blivit en belastning för Älvdalens kommun. Allt var klart för en snabb och smidig lösning med Idre Fjäll om den nya avloppsledningen. En lösning som då även på ett enkelt sätt gjort det möjligt att koppla in Gränjesås-vallens boende på en redan befintlig ledning.

Kommunfullmäktiges beslut har bara lett till ökade kostnader för kommunen på en rad området, därtill har man retat upp både de boende i Gränjesåsvallen och Länsstyrelsen.

Direkta merkostnader för kommunen har det blivit genom centerpartiets förslag till lösning som också antogs av fullmäktige. Dels kom kostnaden för ledningen att bli fördyrad genom den försening som skedde genom beslutet. Likaså tvingades man anlita en jurist för att reda ut det hela, något som kostat sexsiffriga belopp under åren. Därtill har man inte kunnat få in anslutningsavgifter och förbrukningsavgifter fullt ut under de år som gått.

Ytterligare en minuspost är att man förlorade det förhandlingsutrymme som fanns med Idre Fjäll sommarren 2003. Nu har kommunen fått ett besked att Idre Fjäll är beredda att betala tre miljoner kronor, den summa som företaget hela tiden varit berett att stå för.

Kommunen vill fortfarande göra en koppling mellan förhandlingen med Idre Fjäll och anslutningen av Gränjesåsvallen. Länsstyrelsen har dock underkänt kommunens resonemang och kräver nu en lösning som inte bygger på sluten tank.

För att hjälpa kommunen i frågan kommer den jurist kommunen anlitar att närvara vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons