Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen överklagar

Annons

Rättviks kommun beslutade den 29 mars att bidra med två miljoner till det bolag som övertog hotell Lerdalshöjden.

Kommunens andel i fastighetsbolaget motsvarar cirka 20 procent. Övriga aktieägare är lokala entreprenörer, investerare och företagare.

Den 13 december konstaterade länsrätten att beslutet var olagligt enligt andra kapitlet och åttonde paragrafen i kommunallagen. Länsrätten menade i sin dom att det inte finns något i lagen som kan ge kommunen ett undantag från grundprincipen att inte tillåta kommunalt riktat stöd till en enskild näringsidkare.

Under torsdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att överklaga domen.

- Vi anser att länsrätten kört på en ensidig linje och inte avvägt annat i lagen som ger oss stöd - bland annat turismlagstiftningen som ger kommuner rätt att fatta beslut som gynnar turistnäringen. Nu får vi avvakta och se vad kammarrätten säger, säger Jonny Jones.

Socialdemokraterna är starkt negativa till satsningen.

I samband med beslutet i våras röstade partiet emot förslaget.

Två personer och ett företag överklagade beslutet till länsrätten - Billy Höglund med den egna konferensanläggningen Hantverksbyn AB - och socialdemokraten Anders Björkman.

- Vi röstade också emot att överklaga länsrättens dom. Samtidigt kan det vara bra att en ny instans synar saken. Då blir beslutet än starkare. Klart är att kommunen gjort fel. En kommun ska inte ägna sig åt sådana här affärer, säger Anders Björkman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons