Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen och Hejarsmide kläms åt

Annons

Tisdagens beslut om att förelägga kommunen i ena fallet och smidesföretaget i det andra placerar en avgörande faktor i fokus, markägarens ansvar.

Oavsett vem som har skräpat ner är det i slutänden markägaren som är ansvarig att städa.

Så är fallet uppe vid Vilmorens industriområde på fastigheterna Västansjö 2:7 och Västansjö 2:28. Kommunen äger den förstnämnda fastigheten, Hejarsmide AB den andra.

På båda fastigheterna har under årens lopp bedrivits skrotningsverksamhet. Först hyrdes marken av Bergslagens Skrot och Metall. Därefter av Saneringskonsulten i Mellersta Sverige KB.

Båda företagen gick dock i konkurs.

Visserligen köpte ägaren till det sistnämnda företaget, Benny Falk, inventarierna ur konkursboet. Men trots uppmaningar har denne struntat i att ta reda på skrotet.

I somras började den lokala miljömyndighetens tålamod att tryta. I en tjänsteskrivelse till kommunen och Hejarsmide klargjordes att det är hög tid att städa upp på fastigheterna.

Och det var ingen idé att "...hänvisa till att någon annan äger de föremål som skräpar ner."

- Hur konstigt det än kan låta så är lagen sådan, påpekar Norbert Junker, s, miljö- och byggnämndens ordförande.

Vid tisdagens sammanträde beslutade nämnden att förelägga båda fastighetsägarna att städa upp respektive fastighet. Senast den 31 oktober ska städningen vara avklarad.

Och om så inte är fallet?

- Då utfärdas ett vite, klargör Junker.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons