Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen mörkar om ny skolchef

Annons

På frågan om varför det är så stort hemlighetsmakeri säger Kalle Gustafson:

- Det finns två skäl. För det första vill vi inte skylta med några namn ur konkurrenssynpunkt. Tjänster av den här karaktären är mycket svåra att tillsätta.

- Dessutom vill vi skydda de övriga från att träda fram i offentligheten i onödan.

- Vi stödjer oss på tryckfrihetsförordningen där inte inkomna och förvarade handlingar heller inte kan lämnas ut. Dessa finns hos konsulten och inte hos kommunen.

Kalle Gustafson vet alltså i dagsläget inte vilka tre kandidater som konsulten har plockat fram.

- Ingen i kommunledningen vet något om dessa. Visst skulle jag väl kunna ringa och ta reda på detta men då tvingas jag också att offentliggöra namnen.

Kalle Gustafson och de berörda i stadshuset "gömmer sig" alltså bakom rekryteringsföretaget för att skydda namnen.

- Så kan man uttrycka det om man vill men jag kallar det för att visa hänsyn till såväl kommunen som individen.

Om de tre föreslagna huvudkandidaterna ska intervjuas på måndag så borde rimligtvis också de som slutligen ska ta ställning, nämligen facket och kommunledningen, i god tid få ta del av de sökandes meritlistor.

- Visst är det så och på tisdag eller onsdag i nästa vecka kommer vi också att tillkännage våra huvudkandidater, förklarar Gustafson.

- Då kommer även pressen att få ta del av detta, tillägger kommunchefen.

Om nu ingen av de tre kandidaterna faller i god jord tvingas kommunen och konsulten att göra ytterligare en gallring med tre nya kandidater.

Då får man se över de 20 namn som återstår.

- Så är det och även dessa tre namn kommer vi att offentliggöra. Övriga sökande är och förblir "hemliga" såväl för oss som allmänheten, bedyrar Kalle Gustafson.

Det är allt annat än en billig affär att efterlysa en ny förvaltningschef efter Peter Svantesson. Enbart konsulten kostar 75 000 i arvode och därtill annonser för 400 000 kronor.

- Det går på runt en halv miljon kronor och detta ger oss ännu större anledning till att vi lyckas bra med vår rekrytering.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons