Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lovar krafttag för nya bostäder

Annons

Bostadsbristen i Rättvik har fått folkpartiet att agera självkritiskt. Partiet kräver ett politiskt krafttag.

- Vad har hänt på fyra år? Inget ökat bostadsbyggande att tala om. Det finns risk att det fortsätter så om ingenting görs nu, menar Lars Wennås.

I en motion till fullmäktige kräver folkpartiet, som ingår i den

regerande koalitionen, att kommunledningen organiserar sig effektivare för att gynna bostadsbyggandet i Rättvik.

Partiet menar att frågan är så viktig att en styrgrupp, bestående av kommunledning och tjänstemän, ska träffas var 14:e dag för att driva på frågan.

- Vad vi skjuter in oss på är att det hjälper aldrig med hur duktiga tjänstemän som helst om inte den politiska ledningen tar sitt ansvar för bostadsbyggandet. Man kan inte ta sitt ansvar genom att hela tiden hänvisa till olika arbetsgrupper och utredningar som görs av tjänstemän, menar han.

Partiet befarar att dagens ökande inflyttning kan ebba ut om inget görs.

- Det krävs en fast politisk ledning för att få fart på Rättvik. Det går för sakta nu, slår Lars Wennås fast.

Centerpartistiske kommunalrådet Jonny Jones håller med. Han bedömer att 20-30 lägenheter per år måste byggas de närmaste åren. För två veckor sedan tillsatte han en tjänstemannagrupp som ska analysera vad som måste göras från kommunens sida. Under hösten ska ett handlingsplan vara klar.

- Byggstart av lägenheter måste ske redan under nästa år. Det gäller att vi nu ser till att marknaden - och även allmännyttan - förstår att det går att tjäna pengar på att bygga nya bostäder i Rättvik. Detta här är i grunden ett oerhört angenämt problem för en glesbygdskommun. För några år sedan stod vi med tomma lägenheter. Nu är det tvärt om. Det är en jätteomvandling för oss, men vi ska klara det här, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons