Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen leker affär"

Annons

Moderaterna har varit positiva till införandet av beställar och utförarmodellen. Men Ulla Olsson menar att en förutsättning för att den ska fungera fullt ut är att verksamheter läggs ut på andra utförare än kommunen.

- Det är svårt att tillämpa modellen om kommunen både innehar rollen som beställare och utförare. Det blir lite som att leka affär med sig själv.

Hon har noterat att Hedemora annonserar efter personer som vill driva barnomsorg/familjedaghem i egen regi, och menar att det är möjligt att lägga ut fler verksamheter som äldreomsorg och skola i annan regi.

- Kommuninvånarna får större inflytande genom ökad valfrihet. Att släppa in privata alternativ som finansieras precis som nu via skattsedeln kommer att göra Borlänge mer intressant och förmodligen öka intresset att flytta till kommunen

Ulla Olsson pekar också på att det huvudsakligen är kvinnor som arbetar som lärare och inom omsorgssektorn.

- Privata alternativ har visat sig bra för den gruppen. Varför ska vi inte ge kvinnor förtroendet att starta egna företag inom verksamheter som kvinnor kan?

Ulla Olsson vill att kommunen antar en policy där kommunledningen uttalar sitt stöd till att lägga ut verksamhet inom skola, barn- och äldreomsorg på privata entreprenörer. Att kommunen tillfrågar anställda inom kommunen om de är intresserade av att driva verksamhet i egen regi, och som Hedemora kommun annonserar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons