Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen krävs på 30 000 i skadestånd

Annons

Borlänge kommun krävs på 30 000 kronor i skadestånd för att en pojke ska ha lidit skada av hur kommunen agerat. Men finansutskottet avvisar kraven.

Ärendet har sitt ursprung i en papperslapp som en lärare skrev för tiotalet år sedan. På lappen som skickades med eleven hem till föräldrarna stod en diagnos. Skolan misstänkte att eleven led av en sjukdom.

Föräldrarna reagerade på förfarandet med lappen. Justitieombudsmannen, JO, fick ta emot en första anmälan 1998, och i ett senare skede har kommunen även anklagats för sekretessbrott då vissa handlingar lämnats ut i ärendet.

Någon kritik har dock JO, enligt kanslichef Anna Eriksson, inte riktat mot kommunen.

Ärendet är dock inte avslutat - helt. Kommunen krävs nu på 30 000 kronor i skadestånd då pojken uppges ha lidit skada av att handlingar lämnats ut. Dessutom krävs att kommunstyrelsen ska behandla frågan. Kraven framförs av en jurist som anlitats.

Finansutskottet har haft begäran uppe, och något skadestånd blir inte aktuellt. Ärendet ska inte heller tas upp i kommunstyrelsen.

Anna Eriksson säger att man måste kunna påvisa vilken skada det är, om ett skadestånd ska vara aktuellt. Det anser inte kommunen att juristen gjort.

-Man måste kunna påvisa något konkret.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons