Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper nytt datasystem

Annons

Det kallas för GIS - geografiskt informationssystem och är ett sätt att visa kartor. Poängen är att programmet gör det lätt att knyta många typer av information till samma kartor.

Det finns en mängd olika användningsområden:

4 Vid bygglovsärenden ska man snabbt kunna ta reda på hur det ser ut med vatten och avlopp i det aktuella området och om man behöver ta hänsyn till strandskyddet och annat.

4 När Falu energi och vatten gräver för nya ledningar på exempelvis Trotzgatan så ska man kunna gå in i GIS för att se var gamla ledningar ligger och på vilket djup.

GIS ska vara tillgängligt efter årsskiftet för kommunens förvaltningar och bolag.

I mars nästa år kommer allmänheten att kunna se förändringar på kommunens hemsida och förhoppningsvis få bättre information.

De som har tillgång till internet har redan i dag möjlighet att se var det finns lediga tomter, var skolorna ligger, hur äldreomsorgen ser ut och var det finns vandringsleder. På vintrarna finns en service där man får veta väder och temperatur vid skidspåren i Falun, och när det spårades senast.

Tanken är att man ska fortsätta informera på samma sätt och vidareutveckla det.

Den som vill flytta till Falun ska kunna gå in på kommunens hemsida och peka ut en tänkt adress och se om det finns skolor och busslinjer i närheten.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons