Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen klippte bort sällsynta blommor

Annons

I NLT för drygt tre veckor sedan vädjade Lars "Knallis" Johansson till Ludvikaborna att inte plocka den sällsynta skogsklockan. Förra veckan klippte kommunen ned ett hundratal blommor i Brunnsvik.

Nils-Erik Nordqvist är upprörd. Han bor i Brunnsvik, där den utrotningshotade blomman växer längs vägkanter och -slänter. Men i onsdags förmiddag kom kommunen dit med gräsklipparen. Och drygt hundra skogsklockor försvann.

- Blommorna skulle ju precis till att släppa sina frön. Kunde man inte ha väntat i 14 dagar?

Precis som Lars "Knallis" Johansson värnar Nils-Erik om naturen. Han är förvånad över onsdagsmorgonens "skörd".

- Av artikeln den 17 juli framgick klart och tydligt att en så ovanlig växt som skogsklockan bör bevaras. Det verkade kommunen också tycka.

Han påpekar att det på flera platser i Ludvika sitter skyltar med texten "art vid vägkant". De borde respekteras. Och användas mer frekvent.

- Det är en bra idé att märka upp ställen där det växer fridlysta eller sällsynta växter. Då kanske de blir fler så småningom.

Jan-Olof Hermansson, naturvårdssekreterare på Ludvika kommun, erkänner att nedklippningen av skogsklockorna i Brunnsvik var ett misstag.

- Tidigare har Nils-Erik själv inhägnat området. Det var ingen som informerat kommunen om att han inte gjort det i år, säger han.

Senare under dagen ska han ta upp ärendet på naturvårdsberedningens politikermöte.

- Ett år är väl inte hela världen. Men nästa sommar ska blommorna få stå kvar.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons