Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan tvingas stänga skolor

Annons

Kommer det inte inom en snar framtid beslut om nedläggningar av skolor, så riskerar kommunen att gå miste om statliga skolbidrag.

Politikerna i social- och utbildningsnämnden sätter nu press på kommunfullmäktige.

- Vi önskar att få ett besked under hösten, säger Ulla-Britt Mikaelsson (s) ordförande i nämnden.

Staten har lovat Ludvika kommun 42 miljoner kronor i extra bidrag. Pengarna betalas ut under perioden 2001-första halvåret 2006.

Villkoret för de så kallade Wärnerssonpengarna är att kommunen ser till att öka personalen inom grundskolan och fritidshemmen.

"Om det kommunala bidraget till varje elev minskar eller om nödvändig omstrukturering av skolan till följd av sjunkande elevantal inte kan genomföras (läs avveckling av skolbyggnader, sannolikt skolor och rektorsområden) undandras möjligheten att få det extra statliga bidraget."

Så står det i nämndens handlingar om budgeten för 2004. Poängen är att med färre elever men lika många kvadratmeter lokaler ökar lokalkostnaderna utslaget per elev. Det innebär i sin tur att det blir mindre pengar över till personal.

Enligt samma handlingar minskar antalet elever i grundskolan och förskoleklasserna ("lekis") med 105 i år jämfört med förra läsåret. Det totala antalet elever inklusive särskolan beräknas till 3 202 stycken läsåret 2003-2004.

Inom kommunen pågår flera utredningar om skolornas framtid. Ännu är det dock osäkert om politikerna i kommunfullmäktige i år kommer att få ta ställning till förslag om nedläggningar av en eller flera skolor.

NLT har under veckan fört ärendet på tal med kommunalrådet Roger Stål (s). Han ställer sig tveksam, om än inte direkt avvisande, till att det i år kan komma något beslut om skolnedläggningar.

- Enligt vad som sagts tidigare är det först 2005-2006 som någon skola behöver tas bort. Jag tror inte att frågan kommer upp i höst men gör den det så blir det tidigast vid kommunfullmäktiges sammanträde i december, förklarar Stål.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons