Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen jobbar med Fredriksbergspaketet

Annons

Säfsen Resorts vd Christer Rosen är otålig över att inget händer med det så kallade Fredriksbergspaketet.

- Vi i kommunen tycker också att det tar alldeles för lång tid, säger kommunalrådet Roger Stål, s, som dock tycker att det är fel att skylla detta på kommunen.

- Vi träffade nyligen representanter för region Dalarna angående Fredriksberg. Eftersom staten har ont om pengar så ska vi försöka att bryta ned Fredriksbergspaketet till mindre EU-delprojekt.

- Vi ska också tillsammans med länsstyrelsen göra en ny framställan till departementet. Dalarna har inte så mycket pengar anslaget så att det täcker allt vi vill göra i Fredriksberg. Dalarna måste därför få extra tilldelning av medel för att hjälpa till efter tvättens nedläggning, säger Stål.

- I Fredriksberg är tvätten en stor sak, men i riksperspektiv så drunknar vår problemort bland andra stora händelser i regementsnedläggningarnas spår.

Stål är dock övertygad om att det kommer EU-pengar till delprojekten inom fiske.

- Kommunens näringslivsenhet arbetar också mycket aktivt med att fylla ut med verksamhet i tvättens lokaler, men projektet UVS Trafikutbildning ligger i träda eftersom det hände dåliga saker på världsmarknaden som ligger helt utanför vår kontroll. Vi ska tillsätta en person som målmedvetet ska arbeta med att fylla lokalerna med verksamhet.

- Så Christer Rosen måste finna sig i att allt inte kretsar kring Säfsen Resort, säger Stål.

Stål berättar att en vanlig invändning som kommunen mött när de uppvaktat statliga myndigheter är att EU-projekt i Ludvika fått så mycket stöd redan att man ifrågasätter projekten av detta skäl.

- Att Fredriksberg ligger långt ifrån Ludvika och har sin egen problematik är inte det lättaste att få gehör för. Jag vill dock hävda att det behövs mer regionalpolitiska pengar till Fredriksbergstrakten, säger Stål.

Stål bedömer att man med den nya linjen att föra fram delprojekten lättare kan få loss pengar än att få en klumpsumma till ett stort paket. I augusti ska ett nytt paket läggas fram där delprojekten framhålls.

- Och alla dessa projekt innebär mer än 20 jobb inom en tvåårsperiod och på sikt mer, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons